İlancılık

İlancılık

1909
ilancilik.com
İlancılık

İkinci Meşrutiyet’in ardından 1909 yılında kurulan İlancılık Reklam Ajansı, Türkiye’nin o tarihten bugüne kadar ulaşabilmiş ilk ve tek reklam ajansı unvanını taşıyor. Tarihi boyunca birçok kreatif işe imza atan ajans, ilk olmanın avantajı ile sektörü zenginleştirebilmek için çalıştı.

İlancılık Reklam Ajansı’nın daha sonraları hissedarı haline gelecek olan N. İzidor Barouh, 1932 yılında ajansın müşteri ilişkileri bölümünde işe başladı. Çalışkanlığıyla kısa sürede yükselen İzidor Barouh, üç ay içinde maaşını ikiye katlayarak muhasebe müdürlüğü görevine de getirildi. İlancılık o dönemde Türkiye’nin ajans içinde ilk grafik atölyesini kuran firma oldu. Sanat yönetmeni, grafiker, fotoğrafçı, dizgici ve yazarların tek bir yerde grup olarak çalışmasını sağladı. Ayrıca yine bu dönemde ilk inhouse fotoğraf stüdyosu da İlancılık’ta kuruldu. İthalatın patlaması ile şirketin müşteri portföyü de genişledi. Bu dönemlerde kurulan bazı yeni reklam ajanslarının hazırladıkları reklamlar da İlancılık’tan geçerek yayınlanırdı. Bu anlamda Türkiye’nin ilk medya dağıtım şirketi de yine İlancılık’tır.

Tarih 1964 yılını gösterirken, TRT’nin temelleri atıldı. Gazete, sinema, radyo, açık havanın yanında yepyeni bir mecra ile tanışıldı. İlancılık’ın sektöre kazandırdığı mecralardan bir diğeri de radyodur. Radyo programları ve müziklerin arasına kaydedilen reklamlar, firmaların tüketicileri ile sıcak bir iletişim kurmasını sağladı.

Televizyonların 1972 yılında iyice yaygınlaşması ve evlere girmesi ile reklamcılar bu mecrayı kullanmak için hemen harekete geçtiler. Bu dönemlerde İzidor Barouh’un oğlu Yakup Barouh, Robert Kolej’den arkadaşı Pınar Kılıç ve Ahmet Durul ile PARS (Pazarlama, Araştırma, Reklam Servisleri) adı altında bir reklam araştırma şirketi kurdu. İlancılık’ın desteğiyle de şirket hızlıca büyüdü. Ancak bir süre sonra diğer ortakların yaratıcı reklamcılık alanına da girmek istemesinden dolayı Yakup Barouh ortaklığı bırakıp İlancılık bünyesine katıldı. Stajını Amerika’da yapan, reklam alanında Türkiye’deki ilk tezi yazan ve basın alanında ilk demografik araştırmayı gerçekleştiren Yakup Barouh’un katılımıyla ajans yepyeni bir çizgiye kavuştu. Yakup Barouh; IBM ve Remington Univac gibi teknoloji şirketleriyle ile işbirliği yapıp yeni araştırma teknikleri uygulayarak tüketici alışkanlıklarını inceledi ve reklamın daha bilimsel yapılmasına öncülük etti.

İlancılık’ı bugünlere getiren belki de en önemli unsur ise şirketin ortaklık mantığıydı. Vefat eden veya ayrılan ortağın elinde bulunan yüzde 25 hissesinin, yüzde 15’i şirket ortaklarına ve/veya performansından memnun olunan çalışanlara, geriye kalan yüzde 10’u da on yıl boyunca ailesine verilecekti. Böylece şirket de, aile de haksızlığa uğramadan payına düşeni alacaktı. Bu anlayışla hiçbir çıkar çatışmasına girilmeden, İlancılık yoluna devam etti. Bugün ajansın genel müdürü olan Atılay Bingöl, bu sistemin uygulanması neticesinde aynı zamanda ajansın ortağı konumundadır.

1980’lerden sonra reklam sektörü diğer sektörlere göre en hızlı gelişen sektörlerden biri oldu. Bu gelişim; fotoğraf, prodüksiyon, televizyon, gazete gibi pek çok sektör ve mecranın da gelişimini destekledi. 1990'lı yıllardan günümüze gittikçe hızlanarak büyüyen internet mecrasının reklam sektörüne de büyük etkisi oldu. Dönem içinde sadece internet alanında hizmet vermeye yönelik dijital reklam ajansları kuruldu. İlancılık da kendi bünyesinde Digital Panzehir adlı yeni bir ajans kurarak bu değişimin içinde yerini aldı. Bu oluşumun başında, Barouh ailesinin üçüncü kuşak reklamcısı İlker Barouh bulunmaktadır.

Reklam sektörünün hızla değişen ve gelişen yapısı içinde kendini sürekli yenilemeyi bilen İlancılık; yerli ve yabancı pek çok markanın pazarlama iletişimi için kreatif çözümler üretmeye bugün de başarıyla devam etmektedir.

crosschevron-downlayers