Vakıf Taşdelen Suyu’nun bilinirliği ve kullanımı çok daha eskilere dayansa da, Vakıflar Genel Müdürlüğü 2113 numaralı defterin 281. sayfası, 50. sırasında kayıt edilmiş; 1582 yılında Sultan II. Selim Han’ın eşi Afife Nurbanu Sultan tarafından vakfedilmiştir. İstanbul’un çeşitli cami ve sebillerinde Taşdelen Suyu’nun dağıtılması sağlanmıştır.
1889 yılında şişelenip, İstanbul ve civarında satılma imtiyazı Sultan II. Abdülhamit Han zamanında Hazine-i Hassa Nazırlığı (Padişahın özel gelir ve giderlerinden sorumlu bakanlık) tarafından verilmiştir. 1887 yılında “Ahalinin menfaatini koruyacak şekilde inhisar (tekel) altına alınması” için Hazine-i Hassa Nazırlığı müsaade vermiştir. Sultan II. Abdülhamid Han’ın bizzat kullandığı ve tavsiye ettiği su, Vakıf Taşdelen’dir. “Reisicumhur Kemal Atatürk” imzalı kararnameler ile Vakıf Taşdelen Su’yun ilk fabrika altyapısı ve modernizasyonu sağlanmıştır. Rahatsızlığı sırasında Atatürk’ün reçetesinde normal suyun yanı sıra “Taşdelen Memba Suyu” yazdığı ve bu suyun ilaç niyetine kullanıldığı, “Son Nöbet Defteri” kitabında geçmektedir.
Türkiye’de cam şişe ile şişelenen ve ihraç edilen (Mısır’a) ilk sudur. 1910 yılında Evkaf Nezaretine (Vakıflar Bakanlığı) devrolunmuş, 1937 yılında Vakıf Menba Suları işletmesi adını almıştır. 2010 yılından beri de Dentur Avrasya Grup iştiraki olarak müşterilerine son teknolojik ve hijyenik koşullarda üretim yapılarak su sunmaya, bilinirliğini arttırmaya devam etmektedir. Vakıf Taşdelen Su; cam damacana, cam şişe, BPA içermeyen pompa, özel cam boru ve sağlıklı kapak gibi çalışmalarla suyun sağlıklı şekilde tüketiciye ulaşması için çalışmalarına devam etmektedir.